POHON JAMBU

assalamualaikum...

moga semua sihat selalu
hari tajuk post "pohon jambu"
kenapa pohon jambu?

pagi tadi dalam perjalan ke pejabat, nampak pokok jambu di selekoh jalan ke taska adeeb.
terus datang teringat yang dulu blkg umh mok/ayoh ade pokok jambu besar.
tu lah tempat saya bermain membesar dengan sepupu-sepupu, adik beradik yang lain.
pokok tu, seingat saya berumur dalam berbelas tahun masa saya kecil
sebab batang dia dah berlumut

masa musim berbunga, panuh lantai pasir tu dengan janggut(debunga) dari buah die jatuh.
Sampai tak nampak pasir
Biasanya pada musim hujan, kerana memori saya teringat yang keadaan yang lembap.

Masa kecil, permainan yang paling saya ingat : baling selipar (pekong slipa)
cara main, sorang  yang kat bawah (jadi), akan baling selipar kat orang yang atas pokok.
masa ni yang kat atas tu akan sedaya upaya untuk mengelak dari terkena selipar yang di baling.

Hobi masa kecil dulu, memanjat pohon jambu.
walau bayak kerengga, tapi tak pernah kisah
digigit kerengga perkara biasa

hujung minggu atau cuti sekolah, kalau musim jambu berbuah, sangat gembira
semua berpakat kutip buah dan makan beramai-ramai
cicah colek kicap, gula dan lada
saya suka makan tanpa cicah apa-apa
lepas petik, terus masuk mulut
tak pernah terfikir mahu di basuh dahulu.
Ya, kanak-kanak kampung
perut kebal barangkali

Kalau musim tengkujuh, bilik mok (sekrang bilik adikno) akan jadi mangsa
mangsa jadi sarang kerengga buat sementara waktu
mereka menumpang dari hujan
itu yang saya ingat
kuat hubungan mutualisma walaupun berbeza makhluk
habis musim tengkujuh, balik ke pokok membina sarang kembali

kenapa pokok jambu menjadi topik hari ini?
masih terfikir
mungkinkah kerana tidak mahu kenangan lampau dilupa waktu?
mungkin juga mahu semua ini diceritakan kembali kepada anak cucu kemudian hari

jika dulu ketawa gembira dibawah pohon itu
sekarang sudah tiada

Begitu juga dengan kita,...

Road to PAC

Assalamualaikum...

Nampak tak tajuk kat atas? hehe. Saja tulis post ni nak bagi semangat sikit. Bagi sapa-sapa yang belum tahu PAC tu apa, PAC tu PTD  Assessment Centre. Penilaian kedua untuk jadi PTD. Start 2016, exam PAC ni amaik masa 2 hari. Hari yang first ujian fizikal & kecergasan. Kalau lulus, kena amik test esei BM & BI pulak. Pastu kalau lulus lagi, ade sesi public speaking and last sekali discussion. Haa, cuak tak? haha.. Sebenarnya saya tersangatlah cuak.. Tu pasai tetiba datang angin nak menulis blog arini.

Untuk Test fizikal tu lagi saya dah cuak. FYI, berat saya selepas bersalin ni naik tersangatlah banyak. Saya perasan tapi xboleh buat apa. Sebab suka makan. hehe. Nanti ade bleep test, sit up, jangkauan, grip. Saya paling runsing yang bleep test n sit up. Terus terang cakap, saya dah lupa bila last saya jog atau bersenam. Lepas lahirkan Sarah, saya ada join satu pertandingan kayak tau. tapi lepas tu serik nak lasak-lasak sebab peranakan saya turun. So jadi trauma nak lompat-lompat, nak lari-lari. Tu la jadi salah satu punca kenapa saya tak bersukan langsung dlm setahun kebelakangan ni. Kaut sukan pun tak ada. haha. Untuk sit up pulak.. Tayar spare ni nak letak mana? Adat bersalin ceaser, perut tak ramping.  

Andai katalah saya lulus ujian fizikal tu (andai kata..), kena pulak test esei. Adei, seriously dah lupa macam mana nak mengarang. Maunya kelaut.

Post setakat ni je ya.

Nanti sambung lagi.

Bye,

Salam,

Umi Maisarah

PTD - Peluang kah?

Salam,

Update from office. Dah banyak bulan tak update apa-apa. Kekangan masa.

Hari ni nak cerita pasal PTD. PTD ni Pegawai Tadbir Diplomatik.Panjang tak panjang jugak cerita ni.

Masa bulan 1 haritu, first time dalam sejarah dapat emel dari SPA untuk sit online exam untuk jawatan PTD. Ye lah, dah 3 tahun isi SPAi8, ni first time dapat panggilan. Hehe. Excited tu lain macam. Tapi nak dijadikan cerita, masa bulan 1 tu, Maisarah baru umur 4 bulan. Memang nk BF je memanjang. Husband pulak kerja sampai pukul 9.30m mlm. Duk runsing jugak, sapa nak pegang die time exam nanti. Tahu macam mana keadaan mlm tu? Haha

Jawab exam sambil duk BF Sarah. Hahaha. Baik  pulak mase tu la die nak menangis. Sampai habis exam, duk meriba. Tawakal je masa tu. Then bila cek keputusan : hahaha, ANDA GAGAL DALAM PEPERKSAAN. Gagal jd PTD, tp tak gagal jd ibu. Che wah... :D

Ingatkan dah tak ada peluang la lepas tu. Setiap hari duk tengok web SPA, kot terlepas pandang jawatan mana-mana. Selalu doa dapat kerja yang best sikit sebab kerja sekarang dia punya tahap stress tu tak tahan.

Pejam celik-pejam celik, bulan 11 baru-baru ni, dapat lagi sekali panggilan online Exam untuk PTD. Happy jugak, sebab ada peluang ke 2. Masa ni ada jugak la baca-baca sikit sebelum jawab. Disebabkan taknak pisang berbuah 2 kali, ajak kak long duk kat umah. Suh jaga Sarah sementara saya jawab exam. Alhamdulillah, Sarah sangat behave malam tu.

Dan Alhamdulillah sekali lagi, keptusan TAHNIAH ANDA LULUS. Tapi ni baru step yang pertama. Ade 3 level assessment kena lulus untuk jdai PTD. Lepas ni kena lulus PAC, dan kalau dah LULUS pac, ada pulak temuduga.

PAC saya dijadualkan pada 7 & 8 Jan 17, kat INTIM. Doakan yang terbaik buat saya :)